Home/Gyermekfotózás / Ahol kicsik és nagyok szabadok lehetnek – úszótábor Radics Bálinttal és Fodor Bencével

Nyári úszótáborban fotóztam

„Mert itt szabad lehetek” – így szólt a szállóigévé lett mondat egy 7 éves kislány szájából, miután édesanyja megkérdezte, hogy miért is szereti a Challenge Camp-et.

B.b.swimming Sport 2020 Úszótábor

B.b.swimming Sport 2020 Táborok

Bálint és Bence nagyot álmodtak, majd 2014 márciusában megalapították szívügyüket, a B.B. Swimmingsport Kft-t, s vele együtt a Challenge Camp úszótábort. Az edzők optimistán álltak az idei nyárhoz, úgy szerveztek mindent, hogy változatlanul működhessenek, és a vírus kapcsán sokat gondolkodtak, hogy hogyan tudnának segíteni – Radics Bálint úszóoktatóval beszélgettünk.

„A Budapesti Gyógyfürdő és Hévizei Zrt-vel együttműködve 8 héten keresztül 500 gyermeket ingyen táboroztatunk. A vírus ellen harcoló egészségügyi dolgozók, szociálisan rászoruló, egyedülálló, hátrányos helyzetű szülők gyermekeinek biztosítunk önfeledt kikapcsolódást a Palatinuson” – meséli Bálint.

A két úszóedző 2013-ban találkozott először egy újpesti úszóiskolában. Barátságuk azóta megkérdőjelezhetetlen, összhangban dolgoznak, elég egy pillantás, és egymás szemének állásából mindent kiolvasnak. Legjobb barátok és üzleti partnerek is egyben, ami kivételesen jól működik közöttük. Együtt döntöttek úgy, hogy felhagynak akkori munkahelyükkel, és közös vállalkozásba kezdenek.

„Eléggé hierarchikus rendszerben dolgoztunk, ahol havonta 1000 gyerek került ki a kezeink közül. Tömegoktatás zajlott, ami a minőségi tanítást szinte ellehetetlenítette. Lelkiismeretesek vagyunk, nekünk fontos volt, hogy a gyerekek rendesen megtanuljanak úszni. Edzőként dolgoztam 15 éves versenyzői múlttal, én voltam az első, aki kilépett. Két hónapon belül majdnem mindenki hasonlóképp döntött. Akkor Bencével azt mondtuk, hogy ne álljunk meg itt, próbáljuk meg saját magunk folytatni. Véleményünk szerint Újpesten nem csak az úszás szeretetéért, hanem a jó társaságért, közösségért, és nem utolsó sorban az oktatási formáért jönnek a gyerekek. Ebben a szellemben alkottunk egy sokkal élhetőbb dolgot, a B.B. Swimmingsport-ot.”

A kezdetek kezdetén Bálint és Bence feleségeikkel karöltve járták az éjszakát, hogy az autók szélvédőjére az úszótábor szórólapjait helyezzék. Az úszásoktatásban minden budapesti uszodafelületet kihasználnak, ám a Palatinus üresen állt. A fürdőt csak tömegközlekedéssel lehet megközelíteni, ami számukra egyáltalán nem jelent akadályt: az Árpád Híd pesti hídfőjénél lévő találkozási pontról közösen szállnak buszra a gyerekekkel.

Bbswimming Nyári Úszótábor 2020 Margitsziget

Bbswimming Nyári Úszótábor 2020 Margitsziget

„Volt egy rétegünk, akikre számítottunk, hogy miattunk jönnek majd a Palatinusra. Még Ghánából, Svédországból, Norvégiából, Amerikából, Angliából és Svájcból is vannak rendszeresen visszajáró gyerkőceink. Az első évben háromhetes nyári tábort tudtunk leszervezni, ami 18-20 fővel működött. Ebből annyi hasznunk keletkezett, hogy meg tudtuk vásárolni az oktatáshoz szükséges eszközöket. Ezután megegyeztünk a Palatinussal, hogy évközben is oda fogjuk szervezni az edzéseket.

A második, harmadik, negyedik évben folyamatosan próbáltunk újulni, egyre színesebb programokkal készültünk. Ebben a mai napig nagy segítségünkre van Ákos bácsi, aki angolt tanít abban az iskolában, ahol Bence tesitanár. Régen rendezvényszervezőként tevékenykedett. Az ő ötlete volt Velence, ahol a 13.kerület üzemeltetésében működik egy ifjúsági sportüdülő. Mi lenne, ha a Palatinust kibővítenénk egy egyhetes, ottalvós táborral is? A gyerekállományunk időközben kialakult egy nagyszabású esemény megszervezéséhez. Így született a Challenge Camp.”

Első alkalommal 38 gyerekkel indultunk. Akkori meghívott vendégünk az azóta sajnálatosan megboldogult Benedek Tibor volt. Leült a gyerekekkel egy hatalmas társalkodóba, hozott magával egy pendrive-ot a karrierjéről, majd a kitartásról mesélt. De nem csak a mi gyerekeink voltak jelen. Amint meglátták a Tibit, hirtelen 180-200-an lettünk a teremben, a tábor többi lakója is csatlakozott. Mindenki tátott szájjal nézte, az ő előadásán voltak a legtöbben. Órákig fotózkodott a gyerekekkel, fantasztikus élmény volt.

Egyébként Benedek Tibivel úgy ismerkedtem meg, hogy az UVSE szakmai igazgatójaként megkereste az úszóiskolánkat, ráadásul személyesen! Azt hittem, hogy sokkot kapok, a lehető legjobb értelemben. Szerette volna, ha az iskolánk az UVSE-nek szállítja az úszónövendékeket. Ekkor megkértem, hogy egyszer jöjjön el hozzánk Velencére. Ezután karitatív módon kocsiba pattant, és időt nem sajnálva meglátogatta a nyári tábort. Káprázatos személyiség volt, akin érezni lehetett, hogy egy háromszoros olimpiai bajnok: a megjelenése, a tartása tiszteletreméltó, de mégis a földön jár.”

A Challenge Camp úszótábor további (karitatív) vendégelőadói között voltak az artista Rippel fivérek, Kiss Endi, a Hooligans dobosa, Mányoki Attila világrekorder hosszútávú úszó, és az Éjjel-Nappal Budapest Lalijaként ismert Kamarás Norbert. Azóta eltelt hat év, s az iskolának már nincs szüksége szórólapozásra. Hírük szájról szájra terjed, a régi diákok hozzák az újakat. A velencei üdülőnek van egy balatoni területe is, így a változatosság kedvéért Bálinték oda szervezik az idei Camp-et. A jelentkezés megállás nélkül folyamatban van, az azóta bővített 50 fős létszám már februárban betelt.

„A vírus miatt aggódtunk, de a létszám azóta is nőtt, így az üdülő tulajdonosa kibővítette nekünk a férőhelyet. Július 13-18-ig 70 gyerekkel töltjük meg Balatonszárszón az úszótábort. Fontos elmondanom, hogy egy-egy ilyen tábor végén 15-16 éves srácok sírnak a vállamon, mert nem szeretnék, hogy vége legyen. Nálunk nagyon egyben van a csapat, abszolút befogadó közösség, nincs kiközösítés, sem pedig klikkesedés. Idén nem is hívunk hírességet, helyette a csapatépítésre fektetnénk még nagyobb hangsúlyt.

Lesz röplabda, közös karaoke, vizibringa, tábortűz és szalonnasütés. A finom ételekről nem is beszélve! A Palatinuson és Velencén tartandó úszótáboraink ára évek óta 30.000 Ft alatt mozog, ez öt nap, napi két edzés, kétfogásos meleg ebéd, uzsonna, fánk, nutellás palacsinta, házi limonádé, és még sorolhatnám. Nagy hangsúlyt fektetünk az étkeztetésre, vallom, hogy a gyerek ne menjen haza tőlünk éhesen, és ne okozzon gondot, ha repetát kér. Úgy gondolom, hogy emberbaráti áron biztosítunk minőséget, ami szerencsére a létszámon is meglátszik.”

Bbswimming Nyári Úszótábor 2020 Margitsziget

Bbswimming Nyári Úszótábor 2020 Margitsziget

Palatinus nyári úszótábor 2020

június 22 – június 26.

június 29 – július 03.

július 06 – július 10.

július 13 – július 17.

július 20 – július 24.

július 27 – július 31.

augusztus 03 – augusztus 07.

augusztus 10 – augusztus 14. 

Jelentkezni ITT tudtok:

 

Challenge Camp 2020 úszótábor

Balatonszárszó, 2020.07.13-18.

Jelentkezni ITT tudtok:

 

B.B. Velence 2020 úszótábor

2020.08.07-08.10.

Jelentkezni ITT tudtok:

 

Szűcs Detti fotós
babafotós
SZŰCS DETTI fotós
A nevem Detti. 3 gyermekes édesanyaként tudom mennyire fontos, hogy gyermekeinkről minél több maradandó emlékünk legyen, elsősorban a legkisebbeket fotózom 0-tól 3 éves korig, de kültéren örömmel készítek a nagyobbacskákról is emlék képeket.
Kategóriák
Instagram